Många har genom åren hånat den svenska Scoutrörelsens äppelkäcka motto ”Alltid redo”, som kan ge en bild av outtröttlig, reaktiv respons på oväntade yttre händelser.

Men Scoutrörelsens ursprungliga motto, som myntades av den forne brittiske militären Robert Baden-Powell (och för övrigt avsiktligt har samma initialer som hans efternamn) har en lite annan ton, nämligen ”Be Prepared”, mer ininfrån-styrt.

På frågan VAD ska man vara beredd på svarade Baden-Powell (föga högtravande): “Why, for any old thing,”.

I sin bok Scouting for Boys förtydligar han att ”Be Prepared” innebär att ”A scout must prepare himself by previous thinking out and practicing how top act on any accident or emergency so that he is never taken by surprise”.

Under en tolvårsperiod arbetade jag regelbundet med kommunikationsinsatser för SOS Alarm (till en början som ersättare för den legendariske journalisten Gary Engman, sedermera som ordinarie) och lärde mig då mycket om sårbarhet – och fördelen med att vara förberedd.

Som konsult till olika företag brukar jag tack vare det ofta rekommendera att företaget bättre förbereder sig för olika krissituationer – till exempel avbrott i data, tele och el – och på senare tid även för sådant som sabotage och förfalskningar. Men till min stora förvåning svarar många chefer att de inte vill SKRÄMMA sina kunder med att över huvud taget nämna någon risk för kris. ”Det handlar ju inte om att skrämmas”, brukar jag invända, ”för ju bättre förberedd man är desto TRYGGARE blir man av det i min värld – Fungerar inte plan A tar vi till plan B, därefter plam C osv”.

Kanske beror min hållning på att jag är en ”försäkringsmänniska”, enligt Kristina Ström Olsson, hälsostrateg och välfärdsanalytiker på Länsförsäkringar (för vars stiftelse ”Forskningsfonden” jag regelbundet gör poddar om samhällsutmaningar). Men jag är genuint nyfiken att ta del av tankar om optimal balans mellan krismedvetenhet och trygghet och ser fram emot era inlägg.

//Annika